ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 perc
FŐZÉSI IDŐ: 30 perc

GLUTÉNMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Mindig fontos, hogy magas tápanyagtartalmú ételeket együnk, amikor pedig az immunrendszerünk egészségéről vagy az emésztés harmonizálásáról van szó, akkor pedig elengedhetetlen, hogy igyekezzünk az üres kalóriák helyett igazán tápláló ételeket magunkhoz venni.

A  FEJÉTŐL A FARKÁIG

Egy olyan világban élünk, melyben az állattartás nem a házak körül zajlik általában, és legtöbbünk hentesnél vásárolja a húst. Ez többek között ahhoz is vezetett, hogy nem egész állatokat vásárolunk általában, hanem egyes részeit, és nagyon úgy tűnik, hogy bizonyos részek sokkal kelendőbbek és népszerűbbek mint mások. Így estek ki valahogy egyre inkább a nyugati emberek étrendjéből a belsőségek: nem eszünk pirított májat, szalontüdőt és zúzapörköltet. Legalábbis nem olyan gyakran mint régen. Pedig még 30-40 évvel ezelőtt is alapvető tartozéka volt a magyar étrendnek minden belsőség. Gyermekkoromban azon versenyeztünk a tesómmal a vasárnapi ebédnél, hogy melyikünk eheti meg a tyúk eszét – nyilván az agyvelőre gondoltunk –, hogy ne maradjunk tyúkeszűek, és minden más belsőség nagy kedvencünk volt – májgaluska, zúza és társai. Az utóbbi 1-2 évtizedben, a slowfood mozgalom elindulásával egyre több neves séf vette észre, hogy ez a fajta húsfogyasztás egyáltalán nem fenntartható hosszú távon, és ökológiai szempontból mindenképpen fontos lenne egyrészt a mennyiség korlátozása – nincs szükségünk minden nap, különösen nem napjában többször húsra –, másrészt pedig hogy az egész állatot megegyük. Ráadásul ez nem csak ökológiai szempontból fontos, hanem az egészségünk szempontjából is. A belsőségeknek ugyanis sokkal magasabb a tápanyagsűrűsége, mint a színhúsnak.

 

BELSŐSÉGEK MAGAS TÁPANYAGSŰRŰSÉGGEL

A nyugati táplálkozástudomány és a kínai orvoslás egyetért abban, hogy a belsőségek és köztük a máj különösen kiemelkedő tápanyagforrás. A kínai orvoslás a májat elsősorban a Vért tápláló tulajdonsága miatt ajánlja, mely homályos látás, éjszakai vakság, alvászavarok, sőt hajhullás esetén is remekül alkalmazható az étrendben. Ugyancsak ajánljuk alultápláltságkor, illetve minden olyan esetben, amikor magas tápanyagigény lép fel, illetve magas tápanyag tartalmú ételekre van szükség. A nyugati táplálkozástudomány a májat a magas B12, cink, réz, folát, kolin és retinol tartalma miatt ajánlja, melyek ráadásul nagy mennyiségben és jól hasznosítható formában találhatóak a májban. A kolin az agy és az idegrendszer megfelelő működése számára fontos, különösen a magzati korban. A B12 és a folát a méregtelenítési folyamatok és az idegrendszer jó működése számára elengedhetetlen. A cink és a réz pedig az immunrendszer mellett az anyagcserét és az idegrendszert is támogatja. Nem kell tehát egzotikus alapanyagokhoz nyúlnunk feltétlenül, hiszen a máj egy igazi superfood.

MÉREGANYAGOK A MÁJBAN?

Sokan azért nem esznek májat, mert úgy tartja a közhiedelem, hogy a májban lerakódnak a méreganyagok. A máj ugyan méregtelenítő szerv, a méreganyagok azonban nem a májban, hanem a zsírszövetekben tárolódnak, így semmivel sem több benne a méreganyag mint a színhúsban. A májban lévő tápanyagok viszont hozzájárulnak a méregtelenítési folyamatokhoz – kolin, folát, B12 –, így a májfogyasztás nem növeli a test méreganyagterheltségét, hanem sokkal inkább csökkenti.

MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA ZÖLDEKKEL

A pirított májhoz ezúttal egy igazi tavaszi salátát készítettünk, mely egyúttal tápláló is. A krumpli és a zöldek párosítása remek módszer arra, hogy egyszerre tápláló, tartalmas és mégis könnyű ételt tegyünk az asztalra. Az aromás zöldfűszerek könnyítik ki ezt az ételt, és ezek teszik igazán tavaszi fogássá. A salátához nem kell sok majonézt használnod, mert a főtt krumpli keverés közben ugyancsak krémesíti a szószt.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

RECEPT

Pirított májhoz
  • 60 dkg csirkemáj
  • 1 csapott evőkanál liba- vagy kacsazír
  • frissen őrölt bors
  • Fűszerek választhatóan: ½ teáskanál szárított majoránna és/vagy ½ teáskanál frissen őrölt édesköménymag

 

Salátához
  • 60 dkg krumpli
  • 3 dkg vaj
  • 15 dkg spenót, megmosva és lecsepegtetve
  • Friss zöldfűszerek választhatóan: 1 csokor (kb. 20 szál) petrezselyemzöld, 1 csokor (kb. 20 szál) medvehagyma, 1 csokor (kb. 20 szál) koriander – megmosva és lecsepegtetve
  • 1 bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
  • frissen őrölt bors
Majonéz
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1,5 dl olívaolaj

Majonézes krumplisaláta

  1. Tedd oda főni a krumplit héjában. Válogasd ki a kisebbeket, mert ezek hamarabb megfőnek. Fontos, hogy nagyjából egyforma nagyságú krumplikat válogass, hogy egyszerre főjenek meg. Mosd meg alaposan a krumplikat, majd egy lábasban tedd oda annyi vízben főni, hogy ellepje. Tegyél a főzővízbe 1 teáskanál sót.  Kb. 30 perc alatt puhára főnek.
  2. Közben készítsd el a majonézt: a tojássárgáját habverővel keverd össze a kétféle mustárral, majd az olajat teáskanállal kanalanként adagold a mustáros tojáshoz. Közben folyamatosan kavard a habverővel. Pár percet szánj rá, hogy habos majonézt keverj ki. Ízesítsd sóval ízlés szerint.
  3. Egy lábasban tegyél oda 2 liter vizet főni, tedd bele a vajat. Forrald fel, majd add hozzá a spenótot, de csak 10 másodpercig hagyd a vízben, majd szedd ki, és hagyd ezt is lecsöpögni.
  4. A zöldfűszereket vágd apróra.
  5. Nyomkodd ki a spenótból a maradék vizet – vigyázva, hogy ne törd össze nagyon a leveleket –, és aprítsd fel.
  6. A megfőtt krumplit szűrd le, tisztítsd meg, és vágd nagyobb kockákra.
  7. Keverd össze a krumplit a spenóttal, a zöldfűszerekkel és a majonézzel.
  8. Csorgasd rá a citromlevet, és reszeld a tetejére a citrom héját. Keverd össze újból.
  9. Sózd meg, és szórj rá egy kevés frissen őrölt borsot.

 

Pirított csirkemáj

  1. A májat mosd meg, és vágd le róla a hártyát.
  2. Hagyd lecsöpögni egy szűrőben, majd itasd le róla egy papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával a vizet. Legyen száraz a máj, amikor a zsírba teszed.
  3. Egy vastag falú serpenyőben olvasszd fel a zsírt, tedd bele a májat, és közepesen magas lángon süsd mindkét oldalát körülbelül 5-5 percig. Akkor jó, amikor belül már nem véres, de puha. Ha bizonytalan vagy, hogy elkészült-e, egy májat vágj ketté. Segít az is eldönteni, hogy elkészült-e már, hogy egy kanál hátával alaposan megnyomd, és ha nem enged már véres levet, akkor jó. Ügyelj azonban rá, hogy ne keményedjen meg.
  4. Vedd ki a serpenyőből egy tányérra, sószd meg, szórd rá a fűszereket, és hagyd pihenni pár percig.
Tálalás

A majonézes krumplisaláta magában is remek, de ha ebédre esszük, mi főzünk hozzá 1-2 lágytojást, vagy hal köreteként tálaljuk – gyakran füstölt pisztráng vagy lazac kerül mellé gyors megoldásként –, de egy kanálka kaviár (!) is fantasztikusan feldobja és különlegessé teszi. Itt most pirított csirkemájjal kínáltuk. Az utóbbi időben hetente egyszer legalább került az asztalra ez a kombináció.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This