ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 1,5 óra

VEGÁN
MINDENMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Van komposztunk, de nem minden zöldséghulladékot öntünk rá. A zöldséghulladék egy részét felhasználjuk, mégpedig levest főzünk belőle. Van egy tálka a hűtőben, amiben a hét során azokat a zöldséghulladékokat gyűjtögetjük, amik egy alaplében jól éreznék magukat: répavégek, zeller héj, karalábé levél és héj, spárgavégek és héj, kelkáposzta fonnyadt levelei, elfelejtett és kicsit megfonnyadt zöldségek, hagymaszár és effélék. Ezeket 4-5 napig gyűjtögetjük, majd mellékesen odadobjuk főni egy étkezés előkészítése közben, és másfél óra alatt elkészül az a hozzávaló, ami mindig van a hűtőkben: alaplé.

 ALAPOT AD

Az alaplé a konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Olyan mint a só. Ez még inkább igaz akkor, ha sokat dolgozunk, nem igazán van sok időnk főzni, mégis szeretnénk saját magunk által készített ételeket enni. Ez ellentmondásnak tűnik, de nem az. Ha van otthon ugyanis alaplé, akkor 10 perc alatt készíthetünk belőle levest: amíg megmelegszik az alaplé, megtisztítjuk és felvágjuk a zöldséget, és előkészíthetjük a többi hozzávalót. Ez csupán egy variáció az alaplé lehetséges felhasználásai közül, ami által a rohanó hétköznapokban is lehetségessé válik a jó, egészséges és saját magunk által főzött vacsora vagy reggeli.

 

TIPPEK

  1. Milyen zöldséghulladékokat használj alapléhez?

A zöldségeket aprítás és tisztítás előtt alaposan mosd meg, hogy a leeső hulladékok is tiszták legyenek. Az alább felsorolt zöldségek általában kidobásra ítélt alkatrészeit megmosva használd az alaplé készítésekor.

  • gyökérzöldségek: répa héja és vége, zeller héja, kornyadt zöldje, petrezselyemgyökér vagy pasztinák héja és vége
  • spárga fás vége és a fehér spárga héja
  • káposztafélék és zöld leveles zöldségek fonnyadt levelei
  • karalábé héja és levele
  • hagymafélék: vöröshagyma héja és gyökere, újhagyma fonnyadt szára és gyökere, póréhagyma szára és gyökere
  • karfiol, brokkoli szára és levelei
  • retek levele, szára és gyökere
  • krumpli héja
  • zöldborsó héja, zöldbab végei
  • tökfélék: cukkinivégek, főzőtök levágott darabjai
  • gomba levágott darabkái
  • zöldfűszerek szára vagy elhervadt levelei
  1. Ha van zöldséghulladékod, akkor azt használd fel alapként, és azt egészítsd ki fűszerekkel és gyógynövényekkel.
  2. Ha nincs zöldséghulladékod, hanem zöldségekből főzöd, de bio zöldségeket használsz, akkor nem kell megtisztítani, hanem a héjával és a végeivel együtt belevághatod a levesbe, csak előtte alaposan mosd meg.

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

TAVASZI ZÖLDSÉGALAPLÉ – zöldséghulladékokból gyógynövényekkel

  • gyökérzöldségek vége és héja + spárgavégek / 3 közepes méretű sárgarépa +1 fej kis fej zeller, a zöldjével együtt
  • 1 csomag zöldfűszer, ízlés függően: petrezselyemzöld, zsálya, lestyán, tárkony stb., megmosva és összekötözve
  • 4-5 db közepes méretű szárított vagy friss gomba / egy tenyérnyi kombu alga
  • ¼ szerecsendió, egészben
  • 2 újhagyma, egyben

Opcionálisan

  • 2 evőkanál gojibogyó

Az összes hozzávalót öntsd fel annyi tiszta hideg vízzel, ami bőven ellepi, majd tedd oda főni, és fedő alatt forrald fel.

Vedd le a lángot olyan kicsire, hogy éppen csak pötyögjön, és így főzd az alaplevet 1,5-2 órán keresztül.

 Természetes tartósítás és tárolás

Annyi befőttes üveget forrázz ki a tetejével, amennyibe elfér az alaplé. Ehhez lobogó forró vízzel öblítsd ki az üvegeket és a tetejüket.

A kiforrázott üvegeket öntsd bele a forró alaplevet, majd azonnal zárd le az üvegeket.

Hideg vízfürdőben vagy a fejük tetejére állítva hagyd így kihűlni az üvegek tartalmát. A hirtelen hűtés által vákuum képződik, és ezért a baktériumok nem tudnak megtelepedni.

Hűtőben tárold. Akár 3 hétig is eláll, de 2 hétig egészen biztosan.

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

Pin It on Pinterest

Share This