Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk: felkenjük, hagyjuk megszáradni, majd lemossuk, és a bőrünket szárazra paskoljuk.

NYÁRI ÜDÍTŐ GYÜMÖLCSÖK

A nyári gyümölcsök frissítő hatásúak, oltják a szomjat, illetve viszonylag magas cukortartalmuk által jól kihelyettesíthetjük gyümölcsökkel a finomított édesítőszereket.  A gyümölcsök könnyen emészthetőek, legtöbbjük lúgosító hatású és méregtelenít, illetve tisztít. A gyümölcsök különösen hasznosak stresszes helyzetekben, és meleg időben, mert hűtik a testet és energiát adnak. A gyümölcs savai élénkítik a májműködést és a hasnyálmirigyet.

A gyümölcsök szerepe általában az étrendünkben:

  • táplálják a testnedveket
  • oltják a szomjat
  • hűtik a Hőséget
  • nedvesítik a beleket

 

ŐSZI- ÉS SÁRGABARACK

Az őszibarack és a sárgabarack rendkívül tápláló gyümölcsök: nagyon magas az ásványi-anyag-tartalmuk. Az éretten leszedett őszibaracknak magas az A-, B- és C-vitamin tartalma, gazdag bétakarotin-forrás, emellett pedig kalcium, kálium, magnézium, vas és cink tartalma kiemelkedő. A sárgabarack ugyancsak remek ásványi-anyag- és vitaminforrás, különösen a vastartalma miatt ajánlják nőknek, várandósság alatt is.

TIPPEK GYÜMÖLCSFOGYASZTÁSHOZ

Nagyon függ a gyümölcsök tápanyagtartalma a termesztés módjától és a szedési időponttól. Sok gyümölcsöt – a hosszú szállítási idő miatt – félig érett állapotban szednek le. Az utóérés azonban nem minden gyümölcsnél lehetséges. Vannak olyan gyümölcsök – pl. ananász, szeder, eper, málna, cseresznye, szőlő, görögdinnye, citrom, narancs, grapefruit –, amik utóéréssel nem tudják felépíteni a bennük lévő tápanyagokat. A gyümölcsök tápanyagtartalma – ami a test számára hozzáférhető – a héja alatt és a héjában a legmagasabb. A permetezett zöldségeknél azonban pont a gyümölcsök héjában koncentrálódik a vegyszer, ezért érdemes vegyszermentesen termelt zöldségek után nézni.

A gyümölcsöket érdemes nem kizárólag nyersen fogyasztani. Különösen abban az esetben, ha hiánytünetek, gyengeség, hasmenés, hideg-tüneteid (fázás stb.) vannak. Párolással, főzéssel és sütéssel lehet ellensúlyozni a gyümölcsök hűtő hatását.

Magas cukortartalmuk miatt érdemes a koncentrált édesítőszerek helyett sokszor inkább a gyümölcsöket választani. Az édesség utáni vágyat ezáltal sokkal harmonikusabban lehet kielégíteni, mivel a gyümölcscukor mellett így rostokat, ásványi anyagokat is eszünk.

A sárga- és őszibarack azon kevés gyümölcsök közé tartoznak, amik nem hűtenek. Táplálják a testnedveket – a sárgabarack a Vért különösen –, és oldják a Nyálkát. A kókusz ezeket a hatásokat tovább erősíti. Az alábbi receptből egyáltalán nem hiányzik az édesítés – még a méz sem -, mert a gyümölcs és a kókusz megsütve és kicsit megpirulva pont elég édes. Ez a recept egy pompás bizonyíték arra, hogy lehet cukor és édesítőszer nélkül is nyalánkságot készíteni.

Egy barátnőm készített nekem desszertként egyszer kókusszal töltött fügéket, azóta is az egyik kedvenc nyári desszertem. Egyszerűen elkészíthető, és elég sokféleképpen variálható ráadásul. Füge helyett őszi- vagy sárgabarackkal, nagyobb szemű szilvával is remekül működik.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Recept nyomtatása

RECEPT

SÜLT BARACK KÓKUSSZAL

Hozzávalók 4 adaghoz
Elkészítési idő: 10 perc + 15 perc sütés

  • 40 dkg érett sárga- vagy őszibarack, esetleg nektarin
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál kókuszolaj vagy tisztított vaj, felolvasztva
  • csipetnyi só
  • 3 szem zöld kardamom magjai, frissen mozsárban megőrölve
  • 1 csapott teáskanál levendulavirág (elhagyható)
  1. Melegítsd elő a sütőt 180⁰C-ra.
  2. A barackokat vágd félbe, és magozd ki. A fél barackokat tedd egymás mellé egy tűzálló tálban.
  3. A kókuszreszeléket keverd össze sóval, karadamommal és a tisztított vajjal.
  4. A barackokat töltsd meg a kókusszal, és tedd a sütőbe.
  5. Süsd 15 percig, amíg a kókusz kicsit megpirul.
  6. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és morzsolj rá kevés levendulát.

ŐSZIBARACK HATÁSA A KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • Melegítő hatású, édes-savanyú ízű gyümölcs
  • Az őszibarack táplálja a testnedveket, síkosítja a beleket, ezért testnedvek hiánya, szárazság, szomjúság, szájszárazság, torokszárazság, száraz köhögés, vastagbél szárazsága, krónikus szorulás, akut szorulás, száraz széklet, esetén hatékonyan alkalmazható.
  • Szomjúság, száraz torok és száj, illetve a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, bélgyulladás, gastritis esetén feltölti a Yint.
  • Szívinfarktus megelőzésére, menstruációs fájdalmak esetén hatásos alapanyag, mert mozgatja a Vért, ezáltal oldja a pangásokat.
  • Felpuhítja az összecsomósodott szöveteket, ezért ciszta és mióma esetén is használható kiegészítésként.
    • fő hatásterülete: Gyomor, Vastagbél

Ne egyél belőle sokat, vagy teljesen hagyd ki az étrendedből hőség tünetekkel járó bőrproblémák – pl. ekcéma – esetén.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This