5 ELEMES ÉTREND
Kínai gyógyító táplálkozás, nyugati formában, egyszerűen
MÁNGOLDSZELET – zöld leveles zöldségekkel a tavaszi fáradtság ellen
A zöld leveles zöldségeket mind a Hagyományos Kínai Orvoslás, mind pedig a nyugati táplálkozástudomány nagy értékeli. A kínai orvoslás elsősorban a Májhoz köthető problémákat kezel vele, ugyanis jól táplálják a Vért. Ezúttal mángoldszelet készült, ami nem csak jól variálható, hanem igazán egyszerű is.
CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Tavasszal a csírák igazi vitaminbombák. Tavasszal nagyon jó kiegészítői az étrendünknek, amit ragukba, salátákba, levesekbe egyaránt keverhetsz. Nálunk most pirított kenyérkockákkal, aszalt paradicsommal együtt salátába került, ami mellé egy tartalmas szószt tálaltunk.
SÁRGABORSÓLEVES – RÉGI RECEPT KICSIT MÁSKÉPP
A sárgaborsóról sokaknak a menza betonfőzelékét jelenti, ezért a fiatalabbak hétköznapjaiból el is tűnt egy kicsit. Én gyömbérrel, citrommal szoktam fellazítani az ízeket, és soha nem keverek hozzá semmilyen lisztfélét. Ha sűrűbbre főzöd, akkor főzelék lesz belőle.
CSOKIPUDING ÉDESBURGONYÁBÓL – 8 hozzávalóból, 45 perc alatt
Az én módszerem az egészséges táplálkozásra az, hogy előkészítem az alapanyagokat. Ha van sült zöldség, akkor sokkal egyszerűbb azt megmelegíteni, mint bármi mást elővenni a hűtőből. És ha van sült édesburgonya, akkor van csokipuding…
ÉVKEZDÉS TUDATOSAN 2.: Szezonális téli alapanyagok és receptek
A mai blogbejegyzésben téli recepteket gyűjtöttem csokorba, amik táplálóak és egyszerűek, egyik fő alkotóelemük pedig valamilyen hüvelyes. A hüvelyesek a magyar konyha egy olyan alapelmei, amelyek télen kiemelt szerepet kaptak a régi időkben, és most sem érdemes megfeledkezni róluk..
KARÁCSONYI GASZTROAJÁNDÉK ÖTLETEK + házi nutella mézzel
Minden évben szánok egy-két napot a karácsonyi ajándékok elkészítésére, és ezek szinte mindig gasztroajándékok: egy izgalmas fűszerkeverék, édes vagy sós snack, teakeverék mindig kerül a csomagba az éppen aktuális kedvenceink közül.
LEVELESKELBŐL CSIPSZ – egészséges csemege – 6 hozzávalóból 35 perc alatt
Nyugat-Európában és Amerikában az utóbbi években szuperfoodnak kiáltották ki, és nagyon divatos zöldség lett. Magyarországon még kevéssé ismert, bár egyre több termelő felismeri értékeit, így a termelői piacokon találkozhatunk vele.
HAL ÉDESKÖMÉNNYEL – miért és kinek jó a hal?
Ha van olyan, hogy mennyei párosítás, akkor a hal és az édeskömény mindenképpen ilyet. A receptben pontyot használtam, de valójában bármilyen halfilével elkészítheted, amit szeretsz. Jól illene ide például a harcsa is.
VASÁRNAPI HÚSLEVES, avagy jó-e húst enni vagy sem?
A vasárnapi húsleves egy remek hagyomány, amit érdemes tovább ápolni, és megtartani a heti étrendben. Kinek jó? Milyen húsbúl készüljön? Hogy hat a húsleves? Egyáltalán jó húst enni? – ezekre a kérdésekre válaszolok a blogbejegyzésben
LEGGYORSABB PARADICSOMSZÓSZ – nyári sztár
Néhány hozzávaló kell csak hozzá: napon érett friss paradicsom, jó olivaolaj, pár perc, és kész is. Ajó alapanyagok esszenciálisak ehhez az ételhez, mert itt aztán nincs hová bújni, hiszen sak néhány összetevővel dolgozunk.
MÁNGOLDSZELET – zöld leveles zöldségekkel a tavaszi fáradtság ellen
A zöld leveles zöldségeket mind a Hagyományos Kínai Orvoslás, mind pedig a nyugati táplálkozástudomány nagy értékeli. A kínai orvoslás elsősorban a Májhoz köthető problémákat kezel vele, ugyanis jól táplálják a Vért. Ezúttal mángoldszelet készült, ami nem csak jól variálható, hanem igazán egyszerű is.
CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Tavasszal a csírák igazi vitaminbombák. Tavasszal nagyon jó kiegészítői az étrendünknek, amit ragukba, salátákba, levesekbe egyaránt keverhetsz. Nálunk most pirított kenyérkockákkal, aszalt paradicsommal együtt salátába került, ami mellé egy tartalmas szószt tálaltunk.
SÁRGABORSÓLEVES – RÉGI RECEPT KICSIT MÁSKÉPP
A sárgaborsóról sokaknak a menza betonfőzelékét jelenti, ezért a fiatalabbak hétköznapjaiból el is tűnt egy kicsit. Én gyömbérrel, citrommal szoktam fellazítani az ízeket, és soha nem keverek hozzá semmilyen lisztfélét. Ha sűrűbbre főzöd, akkor főzelék lesz belőle.
CSOKIPUDING ÉDESBURGONYÁBÓL – 8 hozzávalóból, 45 perc alatt
Az én módszerem az egészséges táplálkozásra az, hogy előkészítem az alapanyagokat. Ha van sült zöldség, akkor sokkal egyszerűbb azt megmelegíteni, mint bármi mást elővenni a hűtőből. És ha van sült édesburgonya, akkor van csokipuding…
ÉVKEZDÉS TUDATOSAN 2.: Szezonális téli alapanyagok és receptek
A mai blogbejegyzésben téli recepteket gyűjtöttem csokorba, amik táplálóak és egyszerűek, egyik fő alkotóelemük pedig valamilyen hüvelyes. A hüvelyesek a magyar konyha egy olyan alapelmei, amelyek télen kiemelt szerepet kaptak a régi időkben, és most sem érdemes megfeledkezni róluk..
KARÁCSONYI GASZTROAJÁNDÉK ÖTLETEK + házi nutella mézzel
Minden évben szánok egy-két napot a karácsonyi ajándékok elkészítésére, és ezek szinte mindig gasztroajándékok: egy izgalmas fűszerkeverék, édes vagy sós snack, teakeverék mindig kerül a csomagba az éppen aktuális kedvenceink közül.
LEVELESKELBŐL CSIPSZ – egészséges csemege – 6 hozzávalóból 35 perc alatt
Nyugat-Európában és Amerikában az utóbbi években szuperfoodnak kiáltották ki, és nagyon divatos zöldség lett. Magyarországon még kevéssé ismert, bár egyre több termelő felismeri értékeit, így a termelői piacokon találkozhatunk vele.
HAL ÉDESKÖMÉNNYEL – miért és kinek jó a hal?
Ha van olyan, hogy mennyei párosítás, akkor a hal és az édeskömény mindenképpen ilyet. A receptben pontyot használtam, de valójában bármilyen halfilével elkészítheted, amit szeretsz. Jól illene ide például a harcsa is.
VASÁRNAPI HÚSLEVES, avagy jó-e húst enni vagy sem?
A vasárnapi húsleves egy remek hagyomány, amit érdemes tovább ápolni, és megtartani a heti étrendben. Kinek jó? Milyen húsbúl készüljön? Hogy hat a húsleves? Egyáltalán jó húst enni? – ezekre a kérdésekre válaszolok a blogbejegyzésben
LEGGYORSABB PARADICSOMSZÓSZ – nyári sztár
Néhány hozzávaló kell csak hozzá: napon érett friss paradicsom, jó olivaolaj, pár perc, és kész is. Ajó alapanyagok esszenciálisak ehhez az ételhez, mert itt aztán nincs hová bújni, hiszen sak néhány összetevővel dolgozunk.