5 ELEMES ÉTREND
Kínai gyógyító táplálkozás, nyugati formában, egyszerűen
NYOLC KINCS KÁSA – 10 hozzávalóból 10 perc alatt
A tápláló meleg reggeli minden évszakban fontos eleme az étrendünknek, minél hidegebb lesz az idő, annál inkább érdemes erre még inkább odafigyelni. A kásák sokak számára jelentenek jó alternatívát.
SÜLT PATISSZON PIROS PESZTÓVAL – 3+5 összetevő és 3+10 perc előkészítés
A patisszon és minden más sült vagy párolt zöldség enyhe, semleges ízű, így valamilyen karakteresebb szószt kíván. Az édeskés, semleges ízű patisszon mellé egy piros pesztót készítettem aszalt paradicsomból és napraforgómagból, de friss édes, érett paradicsomból is készülhet.
NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is
Egy igazi partfogás, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Vendégek imádják…
SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt
Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk.
FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt
A cukkinileves színes, üde, friss és nagyon finom. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.
ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt
A zöldséges pite szerintem az egyike azoknak az ételeknek, amely rendszeresen visszatér a konyhánkban. Télen gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel töltöm meg, tavasztól pedig zöld leveles zöldségeket párolok bele. Most sóskával és spenóttal is készült. Vajon melyik nyert a versenyben?
NAPSÁRGA PAD THAI SPÁRGÁVAL – 12 hozzávaló – 25 perc alatt
Ez a zöldséges rizstészta egy igazi színkavalkád: napsárga rizstészta, zöld spárga vagy szárzeller, zöldfűszerek. A kurkumától olyan elképesztően színes gyönyörűség lesz belőle, hogy tényleg még a legborongósabb napokat is bearanyozza.
ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt
Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.
POK CHOI, AVAGY A BORDÁSKEL ELKÉSZÍTÉSE – 8 hozzávaló – 35 perc alatt
Ezúttal egy nem hétköznapi növénnyel ismerkedünk: pok choi, pak choi, bak choi néven egyaránt fut, de van ám tisztességes magyar neve is, mégpedig a bordáskel. Ebből készítettem egy tavaszi levest és egy wokos zöldséget. Emellett megmutatom anyukám trükkjét, hogy kevesebb legyen a konyhai hulladékod.
FŐZÉSI ELJÁRÁSOK: GŐZBEN PÁROLÁS – 1-5 hozzávaló – 5-20 perc alatt
Nem csak a konyhai munkádat egyszerűsíti le, ha tudatosítod magadban, hogy nem kell mindig összetett és bonyolult ételeket készítened, hanem az emésztőrendszered is meghálálja. Az emésztőrendszer számára különösen este nagy segítség, ha egyszerű ételeket eszel gőzben párolva.
NYOLC KINCS KÁSA – 10 hozzávalóból 10 perc alatt
A tápláló meleg reggeli minden évszakban fontos eleme az étrendünknek, minél hidegebb lesz az idő, annál inkább érdemes erre még inkább odafigyelni. A kásák sokak számára jelentenek jó alternatívát.
SÜLT PATISSZON PIROS PESZTÓVAL – 3+5 összetevő és 3+10 perc előkészítés
A patisszon és minden más sült vagy párolt zöldség enyhe, semleges ízű, így valamilyen karakteresebb szószt kíván. Az édeskés, semleges ízű patisszon mellé egy piros pesztót készítettem aszalt paradicsomból és napraforgómagból, de friss édes, érett paradicsomból is készülhet.
NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is
Egy igazi partfogás, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Vendégek imádják…
SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt
Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk.
FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt
A cukkinileves színes, üde, friss és nagyon finom. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.
ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt
A zöldséges pite szerintem az egyike azoknak az ételeknek, amely rendszeresen visszatér a konyhánkban. Télen gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel töltöm meg, tavasztól pedig zöld leveles zöldségeket párolok bele. Most sóskával és spenóttal is készült. Vajon melyik nyert a versenyben?
NAPSÁRGA PAD THAI SPÁRGÁVAL – 12 hozzávaló – 25 perc alatt
Ez a zöldséges rizstészta egy igazi színkavalkád: napsárga rizstészta, zöld spárga vagy szárzeller, zöldfűszerek. A kurkumától olyan elképesztően színes gyönyörűség lesz belőle, hogy tényleg még a legborongósabb napokat is bearanyozza.
ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt
Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.
POK CHOI, AVAGY A BORDÁSKEL ELKÉSZÍTÉSE – 8 hozzávaló – 35 perc alatt
Ezúttal egy nem hétköznapi növénnyel ismerkedünk: pok choi, pak choi, bak choi néven egyaránt fut, de van ám tisztességes magyar neve is, mégpedig a bordáskel. Ebből készítettem egy tavaszi levest és egy wokos zöldséget. Emellett megmutatom anyukám trükkjét, hogy kevesebb legyen a konyhai hulladékod.
FŐZÉSI ELJÁRÁSOK: GŐZBEN PÁROLÁS – 1-5 hozzávaló – 5-20 perc alatt
Nem csak a konyhai munkádat egyszerűsíti le, ha tudatosítod magadban, hogy nem kell mindig összetett és bonyolult ételeket készítened, hanem az emésztőrendszered is meghálálja. Az emésztőrendszer számára különösen este nagy segítség, ha egyszerű ételeket eszel gőzben párolva.