5 ELEMES ÉTREND

Kínai gyógyító táplálkozás, nyugati formában, egyszerűen

ZEROWASTE ZÖLDSÉGALAPLÉ – zöldséghulladékokból 10 perc előkészítéssel

Van komposztunk, de nem minden zöldséghulladékot öntünk rá. A zöldséghulladék egy részét felhasználjuk, mégpedig levest főzünk belőle. Van egy tálka a hűtőben, amiben a hét során azokat a zöldséghulladékokat gyűjtögetjük, amik egy alaplében jól éreznék magukat…

GABONAPALACSINTA ZÖLDEKKEL – 5 összetevőből 15 perc alatt

Sokféle variációban tálalhatod a gabonapalacsintát: reggelire tojással és salátával, ebédre füstölt hallal vagy kecskesajttal és párolt zöldséggel. Ráadásul előre kikavarható egy nagyobb adag belőle, ami egy üvegben tárolva 2 napig eláll a hűtőben. Így amikor sütni szeretnéd, előveszed, a megfelelő állagúra hígítod, és már sütheted is.

SZÓSZ VAGY KRÉMLEVES, ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEKBŐL – 7 hozzávalóból, 30 perc alatt

A zöld leveles zöldségek egyrészt a magas klorofill, az ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt nagyon hasznosak tavasszal a kiéhezett szervezetünk számára, másrészt azonban az ízük miatt is. 

ZÖLD MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA PIRÍTOTT MÁJJAL – 12 összetevőből 45 perc alatt

Mindig fontos, hogy magas tápanyagtartalmú ételeket együnk, amikor pedig az immunrendszerünk egészségéről vagy az emésztés harmonizálásáról van szó, akkor pedig elengedhetetlen, hogy igyekezzünk az üres kalóriák helyett igazán tápláló ételeket magunkhoz venni.

IMMUNERŐSÍTÉS – táplálkozás, légzés, mozgás

Immunerősítésre mindig szükség van. Jó, ha folyamatosan törekszünk rá, hogy a testünk minél ellenállóbb legyen a külső hatásokra. Az immunrendszer, tehát a test védekező rendszere a kínai orvoslás szerint több szinten zajlik.

TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN- Máj qigong gyakorlat

Mi reggelente qigongozni (ejtsd: csikungozni) szoktunk, ami két szempontból is nagyon hasznos: egyrészt alaposan átmozgatja a testet, másrészt pedig nemcsak testi szinten, hanem energetikai szinten is hat. A Qigong ugyanis a Qivel dolgozik, serkenti az áramlását a testben, oldja a Qi blokkokat, így reggeli mozgásformának kifejezetten nagyon jó.

NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is

NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is

Egy igazi partfogás, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Vendégek imádják…

bővebben
SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt

SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt

Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk.

bővebben
FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt

FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt

A cukkinileves színes, üde, friss és nagyon finom. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.

bővebben
ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt

ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt

A zöldséges pite szerintem az egyike azoknak az ételeknek, amely rendszeresen visszatér a konyhánkban. Télen gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel töltöm meg, tavasztól pedig zöld leveles zöldségeket párolok bele. Most sóskával és spenóttal is készült. Vajon melyik nyert a versenyben?

bővebben
ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt

ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt

Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.

bővebben
NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is

NYÁRI RIZSLAP TEKERCS – 30 perc alatt akár vendégeknek is

Egy igazi partfogás, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Vendégek imádják…

bővebben
SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt

SÜLT BARACK KÓKUSSZAL – 6 hozzávalóból 25 perc alatt

Kiemelt szerepe van a baracknak az ázsiai mitológiában: az istenek eledeleként tisztelik, a hosszú élet gyümölcsének tartják, és az örök fiatalság egyik titkát tulajdonítják neki. Hamvas és üde lesz a bőrünk, ha az őszibarack összezúzott húsát arcpakolásként használjuk.

bővebben
FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt

FRISSÍTŐ CUKKINILEVES – 8 hozzávalóból 20 perc alatt

A cukkinileves színes, üde, friss és nagyon finom. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.

bővebben
ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt

ZÖLDSÉGES PITE – 11 hozzávaló – 80 perc alatt

A zöldséges pite szerintem az egyike azoknak az ételeknek, amely rendszeresen visszatér a konyhánkban. Télen gyökérzöldségekkel vagy sütőtökkel töltöm meg, tavasztól pedig zöld leveles zöldségeket párolok bele. Most sóskával és spenóttal is készült. Vajon melyik nyert a versenyben?

bővebben
ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt

ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt

Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.

bővebben

Pin It on Pinterest