Ha a titokra vagy kíváncsi, akkor a hűtőmbe érdemes benézned. Ott meglátod, hogy az a trükköm, hogy előkészítem az alapanyagokat. Találsz benne mindig főtt gabonát, pácolt és/vagy fermentált zöldséget, alaplevet és zöldfűszereket üvegekbe töltve. Ezek arra várnak, hogy valami készüljön belőlük. Nagyon ritka eset, hogy a hétköznapi rohanás közepette valamit úgy kezdek el, hogy nincs egy kiindulópontom: egy levesalap vagy valamilyen főtt gabona, esetleg sült zöldségek vagy sült/főtt hús maradéka. Ha maradékokból dolgozom, akkor igyekszem egy új ételt kreálni belőle, és valahogy úgy összeállítani és fűszerezni, hogy ne emlékeztessen hajdani önmagára.

HOGY CSINÁLD?

Az alapanyagok újra felöltöztetése nem ördöngösség, de némi kreativitást azért igényel. Számomra ez igazi kihívás és örömforrás. Ha te inkább szereted követni a recepteket vagy nem mindig van öteleted, akkor érdemes néhány jól bevált receptet felírnod vagy elmentened, ami kisegít, ha éppen „semmi nincs a hűtődben”. Ismerős érzés? Valami mindig van otthon! Valójában a hűtő és a kamra szinte soha nem üres, csak mi vagyunk ilyenkor ötlettelenek. Ilyenkor szoktam én is a bevált recepteket előkapni. Ha van irányvonal, a varázslás is könnyebben megy.

MIK VÁLTAK BE NEKEM?

Saláta – én Váncsa István nézetét vallom, és úgy határoztam, hogy az a saláta, amit annak tartunk. Így rengetegféle salátát szoktam készíteni, melyeknek legtöbbször csak aprónyi alkotóeleme a zöld leveles saláta. Van amikor pirított kenyérkockák adják az alapját, máskor főtt gabona vagy hüvelyes , megint máskor pedig sült vagy párolt zöldség, netán maradék sült hús. Egy bizonyos azonban, hogy az alapanyagokat falatnyi darabokra vágom, és igyekszem minél többféle ízt és színt beletenni. Erről jut eszembe. Van még egy biztos pontja a salátáknak: a zöldfűszerek, ezeket sem szoktam kispórolni belőle.

Nyári tekercs, avagy szendvics játékosan – ennek receptjét alább találod

Maradék rizsből rizsgombócok, melyek remekül szállíthatóak is.

Leves – ha van alapleved vagy levesalapod, akkor 15 perc alatt készíthetsz finom leveseket. Például tésztalevest bármilyen variációban.

​TÖLTELÉKVARIÁCIÓK NYÁRI TEKERCSHEZ

Egy igazi partifogás a nyári tekercs, amit a gyerekek is nagyon élveznek. Mi általában nem előre készítjük el, hanem a hozzávalókat és a mártogatóst kitesszük az asztalra, és mindenki magának tölti meg a rizslapokat. A töltelék valójában bármi lehet, és a legjobb benne az, hogy akár a maradékokat is jól fel lehet használni így. Sőt, ha nincs rizslapod, akkor salátalevélbe is tekerheted a tölteléket. Van néhány fontos alkotóelem, amit nem érdemes belőle kihagyni, de ezek jól variálhatóak:

FEHÉRJE:

ez lehet maradék sült hús vagy főtt hús a levesből, mi gyakran teszünk bele pácolt tofut, melynek a receptjét alább találod

  • gyakran készítem pácolt tofuval, ahogy az alábbi receptben is
  • máskor sült csirke maradéka kerül bele
  • főtt marhahús is előkerül néha vékonyra szeletelve, ha levesből megmarad
  • hummusz vagy más hüvelyesből készült krém is jó fehérjeként bele, ráadásul jól össze is tartja a krémes állagával
ZÖLDFŰSZEREK:

ez lehet petrezselyemzöld, korianderzöld, menta, bazsalikom vagy bári más, amit szeretsz

ROPOGÓS, FRISS ZÖLDSÉGEK:

én ilyenkor nyáron általában uborkát vagy kápiaparikát teszek bele, de szuper benne a retek, a sárgarépa, a karalábé vagy a cékla is - pácolva vagy fermentálva méginkább

  • bármilyen zöldség nyersen, pácolva, fermentálva vagy roppanósra párolva szuper bele
SZÓSZ:

általában valamilyen magkrémet keverek ki kevés fokhagymával, friss gyömbérrel, vízzel és szójaszósszal vagy miszóval, de egy fűszeres paradicsomszósz vagy csak egy finom szójaszósz is szuper mellé

TIPP

Egyszer kell csak ráérezni a rizslapok töltésére, és menni fog. Sokat segít, ha nem áztatod hosszan a rizslapokat töltés előtt. Sajnos én erre csak 5-6 év rizslaptöltés után jöttem rá…:)A rizslapokat csak 3 másodpercig tartsd a vízben, mert így sokkal könnyebb vele dolgozni. Ahogy telik az idő, tovább puhul a rizslapod. Ha tovább tartod benne, úgy is működik, csak könnyebben összeragad, és nehezebb vele dolgozni.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Recept nyomtatása

RECEPT

NYÁRI TEKERCSEK KURKUMÁS, GRILLEZETT TOFUVAL

Hozzávalók 2 személyre, 8 db tekercshez

8 db rizslap

Töltelékhez
  • 1 nagy csokor friss zöldfűszer vegyesen: petrezselyemzöld, koriander, snidling, menta, bazsalikom
  • 3 kovászolni való uborka, vékony csíkokra vágva
  • 2 kisebb cékla, megtisztítva és hajszálvékony szeletekre vágva (én gyalulni szoktam)

Kurkumás pácolt tofuhoz

  • 1 dl kókusztej
  • ½ csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál lereszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál lereszelt gyömbér
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 50 dkg kemény tofu, vékony szeletekre vágva

Szószhoz

  • 2-3 evőkanál magkrém (mandula, szezám, földimogyoró)
  • kurkumás páclé a tofuról

 

Kurkumás pácolt tofu elkészítése
  1. Keverd össze a kurkumás pác hozzávalóit egy széles aljú edényben: kókusztejet, sót, fokhagymát, gyömbért, olívaolajat, kurkumát.
  2. A tofut vágd vékony szeletekre, és tedd a pácba. A tofu minden oldalát érje lehetőleg páclé. Hagyd így állni a tofut legalább 15 percig. De akár előző este is bepácolhatod.
  3. Amíg pácolódik, vágd fel és készítsd elő a zöldségeidet, a zöldfűszereket.
  4. Egy grillező serpenyőben vagy grillen süsd aranybarnára a tofu mindkét oldalát.
  5. Hagyd egy kicsit hűlni, majd vágd a szeleteket csíkokra.
ÍGY ÁLLÍTSD ÖSSZE A NYÁRI TEKERCSEKET
  • Önts forró vizet egy akkora tálba, amelyikbe belefér a rizslap. Ha forralt vizet használsz, akkor hűtsd le a vizedet annyira, hogy ne égesd meg a kezed vele, ha belenyúlsz.
  • Tedd a rizslapot a forró vízbe, és számolj el háromig. Vedd ki a rizslapot a vízből, és tedd egy tányérra.
  • A rizspapír alsó egyharmadánál középre tegyél 3 szelet céklát, rá 2 csík tofut, néhány szál zöldfűszert – 2-3 félét –, uborkát, paprikát.
  • A rizspapír két oldalán 2 ujjnyi részt hajt be jobbról és balról. Alulról is hajts a töltelékre 2 ujjnyi rizspapírt, majd tekerd fel. Nyugodtan lehetsz egy kicsit határozottabb, mert a rizspapír rugalmas, és nehezen szakad.
TÁLALÁS

A megmaradt kurkumás pácot keverd össze magkrémmel, és így készíts belőle mártogatós szószt a tekercsekhez.
Minden adag mellé adj 2-3 evőkanálnyi mártogatós szószt. 

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This