Káposzta fej nélkül - talán így lehet legrövidebben összefoglalni, hogy mi is a leveles kel valójában. Elsőre talán furcsának tűnhet, pedig a káposzták egy ősi fajtájáról van szó, amit a nemesítések során kitúrtak a nagyobb hozamú fejes káposztafélék. Észak-Európában és Dél-Európában egyaránt megtalálhatjuk különböző fajtáit a kertekben, illetve a hagyományos téli egytálételekben, levesekben. Nyugat-Európában és Amerikában az utóbbi években szuperfoodnak kiáltották ki, és nagyon divatos zöldség lett. Magyarországon még kevéssé ismert, bár egyre több termelő felismeri értékeit, így a termelői piacokon találkozhatunk vele. Valóban nagyon magas a tápértéke, így méltán válhat az őszi-téli zöldségként a hideg hónapok szupersztárjává a konyhánkban. 

5 ÉRV A LEVELES KEL MELLETT:

ÉLÉNK ZÖLD SZÍNE: A téli időszakban a gyökérzöldségek, a sütőtök és a káposztafélék unalmasak lehetnek egy idő után. A leveles kel is a káposztafélék családjába tartozik, de élénk zöld színével, friss ízével, és a benne lévő magas ásványi anyag és vitamin tartalom miatt a tél fontos és érdekes zöldsége lehet.

KÖNNYEN TERMESZTHETŐ: Nem igényes növény, bírja a hideget, így egy robosztus téli zöldség, ami színével feldobhatja a téli étrendet.

MAGAS A TÁPÉRTÉKE: sok benne a K-, A-, C, B6-vitamin tartalma, illetve gazdag vas-, kalcium, réz, kálium forrás, emellett a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan magas a flavonoid, polifenol és beta-carotin tartalma. 

SZUPERFOOD: Amerikában és Nyugat-Európában az utóbbi néhány évben szuperfoodnak kiáltották ki, ami teheti néhányunk szemében unszimpatikussá, de be kell látnunk, hogy a magas tápértéke, könnyű termeszthetősége, és az a tulajdonsága, hogy télen is színt tud vinni az ételeinkbe, valójában rendkívül szimpatikussá teszi.

SOKFÉLEKÉPPEN ELKÉSZÍTHETŐ:

  • készíthetsz belőle nagyon finom zöldségcsipszet - bő olajban sütés nélkül -, melynek leírását az alábbi receptben találod;
  • megpárolhatod mint a spenótot vagy mángoldot;
  • wokban pirítva párolhatod, mint a kelkáposztát;
  • vékony csíkokra vágva bármilyen zöldséglevest vagy lencselevest feldobhatsz vele. Én legjobban sütőtök vagy édesburgonya levesbe szeretem tenni: az utolsó öt percre teszem bele, és hagyom, hogy kicsit megpuhuljon.
  • párolva főtt gabonához vagy hüvelyeshez keverve zöldülhet télen is az étrended;
  • pesztó!, igen pesztó is készülhet belőle;
  • vékony csíkokra vágva, megpirítva, krémes tésztaszószba keverve;
  • párolt sárgarépacsíkok, vékony csíkokra vágott leveles kel, alma, törökmogyoró saláta mézes szezámszósszal.

Van még ezen kívül is sok-sok ötletem, ráadásul az internet is tele van jobbnál jobb leveles kel recepttel - angolul legalábbis. Szóval az érvek felsorakoztak a leveles kel mellett. Mindenképpen próbáld ki!

HOL KAPHATÓ?

Magyarországon nem olyan elterjedt növény még, de egyre több termelőnél lehet kapni a piacokon.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Recept nyomtatása

LEVELES KEL CSIPSZ

Hozzávalók 8-10 személyre

  • 4 dkg leveles kel – csak a levelei, a vastag szára kivágva, falatnyi darabokra tépkedve, megmosva és alaposan lecsöpögtetve + egy tiszta konyharuhával leitatva róla a nedvesség
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika (elhagyható)
  • 1 teáskanál felaprított alga / sörélsztőpehely / 1 teáskanál őrölt szezámmag
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3-5 szem bors, frissen megőrölve (elhagyható)

Melegítsd elő a sütőt 150⁰C-ra.
Tedd a leveles kelt egy tálba, öntsd hozzá az összes hozzávalót, és alaposan keverd össze.
Terítsd szét a leveles kel leveleit egy sütőpapírral kibélelt tepsin. A levelek legyenek egymás mellett, és ne egymáson. Ha egymásra teszed őket, akkor nem pirulnak meg.
Tedd a tepsit a meleg sütőbe, és süsd 25 percig.
A leveleknek enyhén pirulnak és ropogósnak kell lenniük, amikor kiveszed a sütőből. Ügyelj rá, hogy ne égjenek meg.

Tipp: Ha a sütőd nem sütőd nem süt egyenletesen, akkor félúton fordítsd meg a tepsit, hogy mindenhol átsüljenek a levelek.
Tálalás: Eheted snackként, de remek krémleveseken feltétként, vagy párolt zöldségen, esetleg tésztán is.
Tárolás: Miután teljesen kihűlt, tedd tiszta és száraz üvegekbe. Zárd le. Hetekig eláll, de nem igazán fog, mert baromi finom.

LEVELES KEL HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

  • melegítő hatású, édes-keserű-enyhén csípős ízű alapanyag

Hatása:

  • vérszegénység, száraz bőr, homályos látás
    • tonizálja a Vért
  • gyenge emésztés, ételpangás, renyhe bélmozgás, mellkasi feszülések, gyenge izomtónus
    • szabályozza és mozgatja a Qit

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This