Nagyon érdekes, amikor rájössz, hogy egy olyan recept készült a konyhádban legtöbbször az utóbbi hónapokban, ami szinte észrevétlen. Nem nagy számnak tűnik, semmi különös nincs benne. Ezzel együtt is gyönyörű – imádom a színét –, és fantasztikusan harmonikus. Megint bebizonyosodott, hogy a hagyományos receptek ízharmóniája elképesztő, és ha elkezdjük az 5 Elem mentén vizsgálni, akkor ez érthető is. Egy grúz céklapástétomról van szó, amit a karácsonyi asztalon sült kacsamell köreteként tudnék leginkább elképzelni. 

A RECEPT HARMÓNIÁJA AZ 5 ELEM SZERINT

A cékla földességét a citrom savanyú íze ellensúlyozza (az eredeti receptben ecet van), a fém elemű hagyma, fűszerek és zöldfűszerek frissítik, a só lekerekíti az egészet, a dió enyhén kesernyés-édes íze pedig harmonizálja. Így áll össze a recept harmóniája az ízek szerint. Én egy kicsit változtatok mindig a recepten, attól függően, hogy éppen mit találok itthon. Ami mindig van benne: cékla (nyilván), pirított dió, hagyma vagy fokhagyma, esetleg gyömbér (mindhárom tökéletes választás), petrezselyemzöld (ilyenkor télen csak az van a kertben), koriandermag (szeretjük), és az ecet helyett én citromlevet teszek bele. Sokszor reszelek még bele kevés citromhéjat, és szórok a tetejére gránátalmamagot.

A céklapástétom nem csupán az ízei miatt remek és harmonikus, hanem a természet által kínált alapanyagok alapján is épp jókor jöhet: cékla, dió, hagyma és a társai. A két legfontosabb 5 Elemes szempontnak tehát remekül megfelel: harmonikusak az ízei és szezonális alapanyagokból készül.

EGYSZERŰSÍTS!

Rohanás van ilyenkor decemberben, és minél közelebb kerül a karácsony, annál inkább. Szerintem mi ezt unjuk már. Ugye? Te is unod? Én tiltakozom! Nem csinálom! Nem rohanok! Ha vendégek jönnek, akkor egyszerűsítek: előkészítem, nem bonyolítom, és inkább jól érzem magam velük.

Ezt leginkább úgy csinálom, hogy előkészítek egy csomó alapanyagot, amiből aztán csak össze kell rakni az ételeket: fermentálok és pácolok zöldségeket, sütök egészben zöldségeket – céklát, édesburgonyát, krumplit, zellert –, készítek fűszer-keverékeket, főzök gabonát. Ezekből legózom össze aztán az ételeket. A céklapástétom előre megsütött céklából, előre megpirított dióból készül, amit aztán már csak fűszerezni kell. Persze ilyenkor mondhatod azt, hogy na jó, de ezeket is meg kell sütni és meg kell pirítani. Amikor készítem a reggelit vagy a vacsorát mellékesen bedobom a sütőbe a céklát, és ekkor beáztatom a diót. Ha sietek, akkor a dió bekerül egy órával később a cékla helyére a sütőbe, miután jól átmostam. Ezt hétköznapokon is így csinálom, ilyenkor pedig főleg.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

MIT FŐZZ KARÁCSONYKOR?

Nagyon kevés halat eszünk mi magyarok. Nálunk általában halászlé van a szülőknél karácsonykor, utána pedig ugyancsak valami halféle – ebben az évben pisztrángot rendeltem apukámnál. Összeszedtem nektek néhány egyszerű, mégis kicsit rendhagyó halas ételt a karácsonyi asztalra.

FÜSTÖLTHAL-FASÍRT:

Előételként nagyon látványos és jól előkészíthető a FÜSTÖLTHAL-FASÍRT https://info.otelemesetrend.hu/fustolthal-fasirt/, amit hétköznapokon mi általában főételként eszünk, sőt az is előfordul, hogy levesbetétként használom. Az ünnepi asztalon leginkább falatkákként tudom elképzelni – svédasztalon vagy előételként.

ZÖLDSÉGES HALLEVES:

nagy kedvencünk, mert sokkal könnyedebb műfaj mint a halászlé. Gyorsan elkészül, és utána még simán lehet főfogást és desszertet is enni. A ZÖLDSÉGES HALLEVES https://info.otelemesetrend.hu/zoldseges-halleves/összetevőlistája ráadásul nem is összetett.

HAL ÉDESKÖMÉNNYEL:

Ha szívesen főznél halat, és egyszerűre, mégis kicsit rendhagyóra vágysz, akkor a HAL ÉDESKÖMÉNNYEL https://info.otelemesetrend.hu/hal-edeskomennyel/ jó választás lehet. A recept szerint ponttyal készül, de harcsával is finom.

A nagy evések közepette egy tápláló, mégis könnyű reggeli mindenkinek jól esik.

Édes vonalon lehet kását készíteni, és ha a zabkásánál valami érdekesebbet készítenél, akkor ez a NYOLCKINCS KÁSA https://info.otelemesetrend.hu/nyolc-kincs-kasa/ jó választás.

Ugyancsak édes, de a gyerekeknek sokszor jobban bejön a kása helyett a gofri, így KÖLESGOFRIVAL https://info.otelemesetrend.hu/kolesgofri-gyerekek-kedvence/ nem lehet melléfogni.

Ha sósra vágysz, vagy többféle ételt készítenél egy nagyobb családi reggelihez, akkor a MÁNGOLDSZELET (spenóttal is remek) https://info.otelemesetrend.hu/mangoldszelet-leveles-zoldek/ nálam egyértelműen dobogós, mert akár előre megsüthető, és reggel csak fel kell melegíteni a sütőben vagy egy serpenyőben.

Recept nyomtatása

RECEPT

DIÓS CÉKLAPÁSTÉTOM

4 főre

  • 80 dkg sült cékla (ehhez a céklát egészben megmosom, beteszem 200°C-ra a sütőbe, és 1 órán át sütöm, miután kihűlt, hűtőben 2-3 napig eláll)
  • 10 dkg dió (beáztatva min. 1 órára, de inkább 12 órára, majd 150°C-os sütőben 20 perc alatt megpirítva)
  • 1 újhagyma vagy 2 cikk fokhagyma vagy 2 vékony szelet gyömbér, egészen apróra vágva
  • 2 evőkanál frissen facsart citrom
  • ½ bio citrom frissen reszelt héja
  • ½ teáskanál egész koriandermag, mozsárban megőrölve
  • zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyemzöld, koriander, kapor illik bele, akár mind a három egyszerre is

 

  1. A sült céklát tisztítsd meg, és vágd kockákra.
  2. Keverd össze a céklát, a diót, a hagymát vagy gyömbért, a sót, a koriandermagot, és egy botmixerrel, egy húsdarálóval vagy konyhai robotgéppel pürésítsd.
  3. Keverd hozzá a citromlevet, a citromhéjat és a zöldfűszereket.
  4. Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval vagy citromlével.
TIPP:

Még finomabb, ha áll pár órát, és összeérnek az ízek, így talán még jobb is, ha egy nappal korábban készíted el.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This