ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 5 perc
SÜTÉSI IDŐ: 20 perc
VEGÁN,
MINDENMENTES
Veled is előfordult már, hogy elkezdett fonnyadni az alma a pulton? Vagy esetleg kaptál egy nagy rekesszel, és hirtelen nem tudtad hová tenni? Na, az ilyen esetekben szoktam almaszószt készíteni a rengeteg almából, a héját pedig félreteszem megszáradni, és teát főzök belőle.
NE DOBD KI A HÉJÁT!
Nem csak azért, mert a héjában van a vitamin, hanem azért sem, mert megszárítva szuper teát készíthetsz belőle. Használhatod magában is, de én általában más gyógynövényekkel vagy fűszerekkel együtt szoktam belőle teát főzni. Nagyon szeretem mandarin- vagy narancshéjjal és kardamommal keverni, ha fázom, akkor teszek bele egy kevés friss gyömbért is néha.
MIT CSINÁLJAK AZ ALMASZÓSSZAL?
Az almaszószt nem húsok mellé szolgálom fel, ahogy a magyar konyha szokása, hanem édesítésre használom általában süteményekben. Két előnye is van: az édes almából főzött almaszósz van annyira édes, hogy nincs szükség cukorra, másrészt pedig helyettesíthetünk vele süteményekben vajat vagy olajat, illetve tojást. Én gyakran eszem egyszerűen magában délután pirított dióval – mint egy pudingot. Szóval az almaszósz egy szuper dolog, amiből érdemes tartani néhány üveggel a kamrában.
5 ELEM MAGAZIN
Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.
Fizess elő most!
RECEPT
ALMASZÓSZ
- 1 kg alma
- 2 evőkanál citromlé
- ½ dl víz
- Tisztítsd meg az almákat, csumázd ki, és vágd kisebb kockákra. Közben önts rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg az alma.
- Egy lábasban tedd oda főni fedővel. Önts alá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.
- Fedő alatt közepesen alacsony lángon főzd 20 perc alatt puhára.
- Egy botmixerrel turmixold le, és forrald fel újból.
- Töltsd forrón kiforrázott üvegeket. Az üvegeket zárd le azonnal, és állítsd őket fejre. Hagyd így kihűlni.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.