MIÉRT EGYÜNK MINDENKÉPPEN TORMÁT, MUSTÁRT, RETKET HÚSVÉTKOR A SONKA MELLÉ?   

A sonka, a tojás és a kalács elmaradhatatlan a húsvéti asztalról, hagyományosan a húsvéti ünneplés szerves részévé váltak. Nem emlegetjük ilyen kiemelten, de ugyanilyen fontos kiegészítő még hagyományosan a retek és a torma is. Ezek tipikusan tavaszi alapanyagok, és semmiképpen ne feledkezzünk el rólunk, mert aromásan csípnek, és így ellensúlyozni tudják a nehéz ételek hatását, segítik az emésztést. A torma kifejezetten segíti a gyomor emésztő munkáját, ami a füstölt hússal való párosítását jól magyarázza, a füstölt hús ugyanis nehezen emészthető alapanyag. A retek ellensúlyozza a füstölt sonka és az alkohol melegítő-forrósító hatását, oldja a nyálkát. A nyálka lerakódására a húsvéti időszak túlzó mennyiségei, a rengeteg édesség nagyon előnyösen hat. A mustár a tormához hasonlóan segíti az emésztés átalakító funkcióját, így a nehéz ételek mellett nem véletlenül van bérelt helye.

MIVEL KÖNNYÍTHETÜNK MÉG MAGUNKON HÚSVÉTKOR?

Ha odafigyelünk a mennyiségekre, és nem háromszor annyit eszünk és iszunk, mint máskor, az sokat segít az emésztésünknek. A rettentő mennyiségek feldolgozhatatlanok az emésztőrendszer számára, és így képződnek a lerakódások.

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

6 EGYSZERŰ TANÁCS A MEGRAKOTT ASZTAL MELLÉ

Étkezésenként válaszd szét a szénhidrátot és a fehérjét, és mindkettőt zöldséggel edd: ha sonkát eszel tehát, akkor azt tormával és sok zöldséggel tedd.

A sütemény legyen egy külön étkezés, és nem desszert, tehát az étkezés után, néhány órával később egyél belőle

Legyen az asztalon mustár, torma, retek a fent leírt hatásuk miatt

Kapjanak helyet a tavaszi zöldségek az asztalon: retek, saláta, ha bátrabb vagy, szedhetsz gyermekláncfűt és tyúkhúrt is

Készíts zöldségpástétomot a sonka és a tojás mellé

A kelt tésztákat kovásszal készítsd, és ne élesztővel, az alábbi recept alapján: Csokis-diós kalács kovásszal

HAGYOMÁNYOS ALAPANYAGOK MÁSKÉNT

Én általában kísérletezek ilyenkor is. Most például érdekes színű pácolt főtt tojásokat készítek: főtt tojást megpucolva céklával illetve kurkumával fogok pácolni, hogy szép színesek legyenek. Ezek kifejezetten az asztal díszei lehetnek.

A kurkumásval színezett tojás receptjét itt találod (angol nyelvű recept): Pácolt tojás kurkumával

A céklával gyönyörűen pinkre színezett főtt tojások (angol nyelvű recept): Pink tojások céklával

Színes főtt tojások természetes alapanyagokkal Hajgató Sárától, a Botanika megalkotójától: Természetes alapanyagokkal festett tojások

Lesz még mindenféle sóval fermentált zöldség nálunk: retek, rebarbara, sárgarépa, cékla.

Savanyított retek

Pácolt cékla

Savanyított rebarbara (angol nyelvű recept)

Készítek ecetes tormát – már meg is vettem a tormát hozzá a piacon -, amit céklalével fogok színezni

Csinálok mustárt is

Készül kalács is, mégpedig a felülmúlhatatlan csokis babka kovásszal

Sonkát nem veszek, helyette hosszan, egyben sütött omlós tarja készül a barátoknak David Chang receptje alapján (angol nyelvű recept), aki az egyik kedvenc szakácsom. Őrült, vicces és nagyon elhívatott. A receptben lapockát használnak, de nálunk a hentesek valahogy úgy bontják az állatot, hogy lapocka nincs.

Tarját használok hozzá. Ebből aztán pulled pork szendvics lesz kétféleképpen:

  1. gőzölt kenyérrel, savanyított és párolt zöldségekkel, salátával, tormával és mustárral
  2. és salátalevélbe göngyölt hús, chili szósszal és gyömbérszósszal, pácolt zöldségekkel 

5 ELEM MAGAZIN

Térkép az egészséges táplálkozásról, az alapanyagok hatásairól és az 5 Elemről, útmutatás hónapról hónapra.

Fizess elő most!

Pin It on Pinterest

Share This